Potřeba rituálů v našem životě

12.08.2015 15:31

Potřebujeme rituály v našem životě? A co nám schází, když v něm nejsou?

 

Co vlastně pro nás znamená slovo rituál? Pro každého asi něco jiného. Pro někoho je rituál dát si každé ráno studenou sprchu na probuzení, pro jiného výborná káva, pro dalšího ranní cvičení... Dalším rituálem může být každodenní meditace a nebo setkání se jednou týdně s dobrými přáteli, účast na masáži...zapálení aromalampy nebo také třeba skupinový rituál uctění slunovratu.

Rituál můžeme vykonávat sami nebo ve skupině. Je to čas, který věnujeme sami sobě a plně se na danou věc soustředíme. Relaxujeme u toho. Rituál není něco, co bychom obcesivně vykonávali neustále a nemohli to přerušit nebo překonat.

Proč potřebujeme rituály v našem životě? Jsou to vlastně pravidelné chvíle, které věnujeme sami sobě, i kdyby to mělo být dojít si jednou měsíčně na masáž a nechat pohýčkat své tělo. Kolik času věnujete sami sobě? Svému myšlení, svému tělu ? Zaměřit se sami na sebe, vnímat se. Je to přesně ten čas,co víte, že je jen pro vás. Že ho věnujete tomu, na čem vám záleží. Díky rituálu můžete zpracovat situace nebo emoce, které vás tíží. Můžete je pustit po vodě, spálit, zakopat, napsat, cokoliv co vám pomůže je zpracovat.

Rituál ale tak můžeme dělat během některých svátků – zapalování svíček na adventním věnci, házení botou, splétání věnců,....ale i zapalování svíček při loučení se, ukončování vztahu nebo očištění, očistná koupel, požehnání lůna, či spálení listu, na který jsme napsali,co nás trápí... Můžeme se ale také přidat ke skupinovým rituálům jako je např. oslava první menarché, předsvatební nebo svatební rituál, ale i rozchodový rituál,... Právě tímto rituálem můžeme uctít danou chvíli...menstruaci, svatbu, příchod dítěte na svět,... Oslavit lze i změnu ročních období, napojit se na ně, uctít je, spojit se s přírodou. To je jedna z věcí, které nám chybí. Naučit se napojit na své tělo a přírodu. Nyní můžeme začít, naslouchat tomu,co cítíme...

 

Rituál nám dodává pocit úplnosti, náležitosti k přírodě, sobě samé. Rituál může být i úplně jednoduchý, stačí si zapálit aromalampičku a dát do ní nějaký esenciální olejíček, který je vám příjemný, sednou si do křesla a naslouchat svému tělu. Zaměřit se na svůj dech a zklidnit vlastní myšlenky.

   Nebo také, když vás něco trápí, vše vypsat na papír, formou dopisu někomu nebo stačí v bodech, a tento list papíru spálit a popel nechat rofoukat venku větrem a vše, co na něm bylo napsané nechat z nás při tomto rituálu odejít.

   Svíčku můžeme také použít, když se s někým chceme rozloučit, ukončit vztah nebo nechat v pokoji odejít duši zemřelého. Zapálíme si svíčku a myslíme na vše pěkné, co jsme s daným člověkem prožili a až dohoří nechat toto všechno odejít, propustit jej.

 

Pokud by Vás více zajímali rituály mohu doporučit  knihu :

 

 

nebo přijďte vyzkoušet do Maitrei :

 

www.maitrea.cz/lilia-khousnoutdinova

 

požehnání ženského lůna s Mirandou Gray - pracujte se svým ženstvím, napojte se na přírodu a svoje tělo

www.wombblessing.com/cz-aboutblessing.html

 

29-08-2015
27-10-2015
22-12-2015

 

a dále nádherný člány Barbory Zemanové

www.barboranadvornikova.cz/muj-celorocni-ritual-nevesty