práce na sobě

04.09.2015 13:24

 

Jak to máte s „prací na sobě“? Už jste nad tím přemýšleli? Co to je práce na sobě? Je to věnování se vyřešení vlastních problémů tak, aby to vedlo k tomu, aby se nám dobře a lehce žilo. Abyste necítili, že jste zavaleni problémy, bezmocní a neschopní cokoliv řešit nebo dělat. Uvědomění přejatých cizích vzorců chování (výchovou, nápodobou), které nám nevyhovují a změnu v našem chování. Je to také o tom se naučit odpouštět, přestat lpět na určitých věcech nebo představách o chování druhých lidí. Práce na sobě je, ale i uvědomění, kterým směrem se chci v životě vydat, kam chci směřovat, jaké jsou moje cíle, jakým chci být člověkem, nalezení vlastních životních hodnot. A takhle bych mohla jmenovat do nekonečna...

 Někdo řeší vše sám, jiný jde na terapii, další na seminář, který ho dovede k pochopení, jakým způsobem danou věc řešit.

 

   Je to takové odhazování cihel z batůžku, který neseme na zádech při cestě naším životem. Vždy, když něco vyřešíme nebo změníme náš přístup, pocítíme úlevu. Protože jedna cihlička z batůžku zmizí a nám je najednou lehce. Berte to jako hru, časem se ukáže další cihlička a vidíte, že když jste zvládli vyřešit jednu věc, druhou a i další zvládnete také. Nebojte se toho, máte mnoho zkušeností, využijte je.

   A cože to vlastně máte řešit? Posaďte se, udělejte si čas na sebe a v tichu přemýšlejte, co je teď právě v tuhle chvíli pro vás největší problém, co je to, co vás nejvíce trápí. A ta cihlička se objeví. Nenuťte se do toho, když vás nic netíží nevymýšlejte si to. Pokud totiž nějakou věc, která nás trápí odkládáme, dlouho a dlouho neřešíme, i když víme, že už by to bylo potřeba, začnou nám do života chodit situace nebo lidé, díky jejichž chování už danou věc prostě musíme řešit. Protože prostě už to jinak nejde vydržet. A to přeci nechcete, aby ve vašem životě něco zacházelo tak daleko až za hranice snesitelnosti.

            Tak šup do práce ;-)