Zdravé sirupy – v létě osvěží v zimě zahřejí

11.08.2015 10:51

Už jste někdy přemýšleli nad tím, jak využít bylinky nebo ovoce a vyrobit si něco pro své zdraví? Výborný, zdravý sirup, který nedá tolik práce a v létě může osvěžit a v zimě jej můžete použít do čaje nebo samotný ;-)

 

Použít můžete z bylinek spousty, které vlastně vidíte okolo sebe nebo ovoce. Na jaře nasbírat bezové, pampeliškové, sedmikráskové  nebo lipové květy. A co můžete využít dál? Mátu, jitrocel, levanduli, šalvěj,... A nebo z ovoce : rybízu, angreštu, třešní, meruněk, hrušek, jablek...

 

Na jednom ze svých výletů jsem ochutnala úžasnou limonádu z čerstvých kiwi. V těchto horcích je to báječné osvěžení. Stačí kapku sirupu a přidat čerstvé rozmixované ovoce, vodu a led.

 

a nyní pár receptů :

Bezový

5 květů černého bezu
citrón
1 kg cukru

25 opláchnutých a okapaných květů černého bezu přelijeme 1,5 l vody, přidáme na kolečka nakrájený citron. Povaříme, necháme 24 h vyluhovat. Šťávu přecedíme přes plátno, přidáme  1 kg cukru a zvolna vaříme do zhoustnutí. Ještě horkým naplníme čisté skleničky  a uchováváme v chladu a temnu.

Bylinky

Bylinky umyjeme, stonky mírně přelámeme. Zalijeme horkou vodou. Necháme odstát 24hodin. Druhý den slijeme a svaříme s cukrem a na kolečka nakrájeným citronem.

Ovocné

Je třeba použít kvalitní ovoce ve stádiu zralosti.Ovoce zbavíme stopek, případně ho odpeckujeme a opláchneme pod studenou vodou. Větší druhy nakrájíme na menší kousky. Nejjednodušší možností získání šťávy je použití odšťavovače. Pokud odšťavovač nemáme, získáme šťávu vařením.

Ovoce nasypeme do nerezového hrnce a přilijeme vodu. K bobulovitým druhům ovoce se přilévá vody jen velmi málo, u pevnějších druhů se na 0,5 kilogramu přilévá až 2 decilitry vody. Ovoce s vodou na mírném ohni za stálého míchání rozvaříme. Z rozvařeného ovoce přes husté síto nebo tkaninu slijeme šťávu. Ovoce v sítu můžeme jemně rozmačkat. Získaná šťáva se použije na výrobu sirupu.

Pokud chceme ze získané šťávy vyrobit sladký sirup, přidáme k ní cukr v poměru 350 gramů cukru na 0,5 litru šťávy.Šťávu s cukrem za stálého míchání zahříváme v nerezovém hrnci tak dlouho, až se cukr rozpustí.Z povrchu sebereme případnou pěnu a sirup přelijeme       do čistých lahví se vzduchotěsným uzávěrem a necháme ho vychladnout. Sirup v lahvích vydrží v chladničce 1 až 2 měsíce.Pro dlouhodobé uchování sirupu můžeme použít zavařovací sklenice, které po uzavření sterilizujeme.